Welke accu heb ik nodig?

Accu’s

Reich Easydriver MPP Litium Ion Accu Al Vele Jaren Een Beproefde Accu De Jong Hattem

Welke accu heb ik nodig voor de mover?

In het begin, toen we de eerste movers verkochten, gebruikten we de semi-tractie accu’s van circa 100Ah., met een gewicht van ongeveer 30 kilogram. Deze accu’s werden gebruikt omdat er toen nog geen andere accu’s op de markt waren die gedurende een lange tijd voldoende stroom konden geven aan de mover. Door de jaren heen zijn er vele soorten mover accu’s ontwikkeld en getest, zo ook de lithium-ion accu. Nu jaren later zien we een enorme opkomst van deze lithium-ion accu’s die de caravanmover goed kunnen laten functioneren.

Niet iedere accu kan worden gebruikt voor een caravanmover. De volgende soorten accu’s kunt u niet gebruiken: start accu’s (een accu zoals u in de auto heeft) en lichtnet accu’s. Deze zijn niet geschikt om langdurig heel veel stroom te leveren aan de elektromotoren van de mover.

Aan de hand van uw wensen zullen wij u advies geven over welke accu u het beste kunt gebruiken voor de mover. Bij deze keuze letten wij op een aantal aspecten. Wat van belang is, is dat we weten wat u met de mover wilt doen en hoelang u wilt of moet manoeuvreren.

 

De AGM accu of te wel Absorbed Glassmat Technologie

Dit is nog steeds een zeer populaire accu die we leveren tussen de 24 en 100Ah voor de mover.

Een aantal voordelen van AGM accu’s:

  • Deze accu’s hebben ongeveer 30% meer capaciteit in vergelijking met een gewone accu;
  • AGM accu’s zijn veilig;
  • AGM accu’s zijn relatief snel op te laden;
  • Bij beschadiging van de accu zal er geen loodzuur uit de accu komen.

De AGM accu’s die wij gebruiken bij de mover hebben een gewicht tussen de 7 en 30kg.

De AGM accu heeft onderhoud nodig wanneer u deze langer dan 4 weken niet gebruikt. Ons advies is dan ook om de accu volgeladen weg te zetten op een vorstvrije plek. Gebruik hierbij ook een “batterij conditioner”, deze zorgt ervoor dat er stroom uit de accu wordt gehaald en dat de accu tegelijkertijd weer vol geladen wordt. Let op: een batterijconditioner kunt u niet vergelijken met een automatische acculader!

 

De lithium-ion accu

Dit is een nieuwe type accu die nu al een aantal jaren in gebruik is. Deze ion technologie komt uit bijvoorbeeld de mobiele telefonie waar lithium-ion al vele jaren toegepast wordt. Het is een duurdere accu, maar heeft dan ook zo zijn voordelen, namelijk:

  • Licht in gewicht (vanaf 2.1 kg);
  • Bijna geen zelfontlading;
  • Houdt geen geheugen vast, dus geen capaciteit vermindering;
  • Ongeveer 30% meer capaciteit ten opzichte van een loodaccu;
  • Lange levensduur (mits juist onderhoud);
  • Hoog vermogen (sterk afhankelijk van kathodemateriaal).

 

Loodwater accu, lichtnet accu

Een loodwater accu is voordeliger dan een AGM of lithium-ion accu. Deze accu’s zijn zeer goed te gebruiken voor verlichting. In principe kunnen ze ook voor een mover worden gebruikt. Echter onze ervaring heeft geleerd dat deze accu snel in capaciteit achteruit gaat. Door deze ervaring hebben wij besloten dit soort accu’s niet meer te verkopen in combinatie met een caravanmover.

 

Kan ik een auto accu gebruiken?

Een auto accu is niet geschikt voor de mover. Een auto accu kan alleen kortstondig veel stroom leveren. Bij de mover hebben we langdurig zeer veel stroom nodig en daarom is een auto accu niet geschikt bij gebruik van een mover.

 

Is het mogelijk om de accu voor de binnenverlichting te gebruiken?

Een AGM accu die u voor uw caravanmover gebruikt kunt u ook voor andere apparaten op 12 Volt gebruiken. U moet er dan wel rekening mee houden dat de accucapaciteit vermindert waardoor het kan gebeuren dat u niet lang genoeg met de caravanmover kan manoeuvreren. Bij lithium-ion accu’s is het soms mogelijk om deze te gebruiken voor o.a. verlichting (12 Volt) of de waterpomp (12 Volt).

 

Kan ik de mover accu bijladen tijdens het rijden?

Ja, dit is mogelijk (m.u.v. diverse lithium-ion accu’s). Om dit te bewerkstelligen zijn er aanpassingen nodig. Zo dient de auto een 13 polige, juist aangesloten stekkerdoos te hebben en ook de caravan moet aangepast worden. De stekkerdoos op de auto kan aangepast worden door uw autodealer, wij kunnen dit niet voor u doen i.v.m. aansprakelijkheid op de techniek in uw auto.

 

Kan ik mijn accu laden via een zonnepaneel?

Met een zonnepaneel kunt u de accu voor de mover opladen. Houdt u er rekening mee dat het laden op deze manier langer duurt dan wanneer u oplaadt via 230 volt.