Geschiedenis movers

De geschiedenis en het ontstaan van de caravanmover

De uitvinder van de caravanmover is dhr. John Carver Senior. Dhr. Carver bezat zelf een caravan en wilde die eenvoudig op de plek zetten zonder hulp van iemand anders nodig te hebben.

In 1996 werd de eerste mover gedemonstreerd aan publiek onder de naam Carver Mover.

Het toen ontwikkelde systeem was zeer eenvoudig uitgevoerd. De motor dreef via een tandwielkast de aandrijfrol (toen nog grit-rol) aan, net als nu gebeurt. Door middel van een zeskant sleutel (net als nu bij verscheidene merken) moest aan beide zijden van de caravan de aandrijfrol op de band worden gezet. Deze werd via een afstandsbediening met verbindingskabel aan de elektronica box (toen nog gemonteerd in de disselkast) aangesloten. Het systeem was enkel en alleen geschikt voor enkelas caravans.

De prijs die u voor de mover betaalde lag in die tijd zo rond de 3.500 tot 4.000 Gulden. Dit was voor die tijd best veel geld.

Ivra Nederland B.V. te Ede, Gelderland, was in die tijd de importeur voor de Carver. Dat ging toen nog alleen om de Cascade warmwater boilers voor caravans en campers. Warm water was toen nog helemaal niet zo vanzelfsprekend in de caravan of camper. Het apparaat was eenvoudig in te bouwen en razend populair op de Engelse markt.

Toen de Carver Mover op de markt kwam is Ivra Nederland daarin gesprongen. “Wij verwachten dat hier handel in kon zitten”, aldus de oud eigenaar van Ivra Nederland. Deze mening werd niet door iedereen gedeeld. Maar al snel bleek het een schot in de roos, de eerste movers werden al snel verkocht. Wel bleek dat de Europese caravans voorzien waren van schokbrekers, hetgeen in Engeland niet het geval was. Dus speciaal voor de Europese markt werd een aangepaste mover ontwikkeld. In het eerste jaar, mede door een succesvolle RAI tentoonstelling te Amsterdam, werden er bijna 500 Carver Movers in de Benelux verkocht. Tijdens de RAI kon het publiek kennismaken met een “zelf-rijdende” caravan. Een parcours werd uitgezet en tegen betaling van twee gulden en vijftig cent (welke werd geschonken aan het Ronald Mac Donald fonds) kon iedereen proberen een caravan van de ene kant naar de andere kant van het parcours te rijden. In het midden van het parcours moest u de caravan wel even draaien….! Voor de snelste “coureurs” was er dagelijks een prijs.

Dealers begonnen er ook in te geloven en De Jong Caravans in Hattem was één van de allereerste dealers samen met Duindam in Delft die met Ivra gingen samenwerken.

Carver was producent in Engeland van kachels en warm water voorzieningen (Cascade). De kachels waren nagenoeg identiek aan de Duitse Truma kachels. In een convenant was vastgelegd dat Truma “Europa” zou bedienen en Carver de UK.

Het convenant liep teneinde en Carver besloot met z’n kachels naar Europa te komen. Toen zij een serieus “gevaar” voor Truma werden, aangezien Truma gewend was als min of meer monopolist te werken, heeft Truma het bedrijf Carver gekocht. Hiermee ging dan ook de verkoop naar Gimeg in de Meern.

Ivra kon dit niet over haar kant laten gaan en in samenwerking met Cor Beijersbergen heeft Kees Staats de gepatenteerde “Move Control” ontwikkeld. Op de beurs in Düsseldorf werd deze succesvol gedemonstreerd en verkocht. Uniek bij deze “mover” was het feit dat de motoren, als enige op de markt tot de dag van vandaag onder de caravan zaten. Mooi droog!

Echter, aangezien Ivra een handelsbedrijf was en niet een fabrikant, is er toenadering gezocht tot de, voor Ivra bevriende, toeleverancier Reich. Deze leverancier leverde al jaren producten aan Ivra. Helmuth Bender, directeur/eigenaar van Reich, runde al vele jaren een productiebedrijf op het gebied van kranen, pompen, caravanwegers en meer, movers leken dus vreemde artikelen voor het bedrijf. Reich besloot echter het concept van Ivra te kopen en heeft het vervolgens tot een succesvolle range van “manoeuvreer producten” uitgebouwd.

Tot op heden behoort Reich tot de bedrijven met de meeste ervaring op “mover-gebied” en is tevens één van de leidende fabrikanten op dit gebied, wereldwijd!

Reich produceert nu onder de naam EasyDriver haar caravanmovers. Type’s die ze nu produceren zijn: de EasyDriver Basic, de EasyDriver Pro en het nieuwste model, namelijk de EasyDriver Infinity.