Naar IJsland 

Met de Hymer camper naar IJsland toe De Jong Hattem

Van de imponerende fjorden in het westen tot het wilde hoogland: IJsland staat garant voor eindeloze uitgestrektheid en avontuur. Voor hun reis naar het ‘einde van de wereld’ kozen Gerrit en Hanna daarom voor een betrouwbare reisgenoot: de HYMER B-klasse Modern Comfort T 580.

Vulkanen, fjorden, gletsjers – het ene nog verbazingwekkender dan het andere.

Wie IJsland vanuit het Europese vasteland wil bereiken, heeft welgeteld één mogelijkheid: de veerboot vanuit Hirtshals in Denemarken. Onze avonturiers moeten dus allereerst het Duitse  Oberbayern verlaten, en gaan, met een goedgevulde koelkast van 142 liter, richting Denemarken. Op de Duitse autoweg wordt nog snel de motor getest. Conclusie: bijna even sportief als de triatleet aan het stuur.

Als beide passagiers voorbij de Faeröer-eilanden komen, beleven ze voor het eerst het gevoel van het noorden: helder, koud en echt. Na een overtocht van drie dagen komt IJsland in zicht. Dat ‘zicht’ is duidelijk beperkt, want IJsland verwelkomt zijn bezoekers traditioneel. Namelijk met veel regenval en harde rukwinden. Reden genoeg om de eerste dag in het noorden gezellig te beginnen. Op de comfortabele zitbank, met een kopje thee in de hand en inclusief sfeerverlichting in plaats van het noorderlicht.

Het plan was eigenlijk om de volgende dagen wat afstand af te leggen, maar zelfs op de hoofdweg geraak je nauwelijks vooruit en blijf je je vooral verwonderen over de adembenemend mooie landschappen, het ongelooflijke licht, de kuddes rendieren in het midden van de weg, zwarte stranden, enorme golven, eindeloze vergezichten en het gevoel van rust. Bij zo’n dergelijk uitzicht moet de grote flatscreentelevisie het afleggen tegen de panoramische ramen.

Wie een poging doet om de pracht van IJslands natuur onder woorden te brengen, geeft het snel op. Deze plaats straalt magie uit: onwezenlijk en toch schitterend. Het mag niet verwonderen dat het geloof in natuurgeesten in IJsland ook vandaag nog sterk is.

Verder. Maar voorzichtig.

In het noorden valt de nacht meestal sneller dan je denkt. Er rest niet veel tijd om een geschikt plekje voor de nacht te vinden. Langs de weg kamperen is in IJsland niet toegestaan.

Er zit niets anders op dan naar de bewoonde kust te rijden. Echter, door de storm gaat dit slechts stapvoets. Tot overmaat van ramp verandert de mooie weg plotseling in een overstroomde veldweg. Terugkeren is echter uitgesloten, want de tank is bijna leeg. Dus ogen open en over de ijzige pas. De standaard assistentiesystemen werken op volle toeren, de sneeuwkettingen doen het overige zodat alles gaat goed.

 

Nieuwe dag, nieuw weer. Om zoveel mogelijk bezienswaardigheden van IJsland te bezoeken, hebben de avonturiers hun oorspronkelijke route over de ringweg spontaan uitgebreid met de zuidwestelijke ‘Golden Circle’. Het duurt echter niet lang of dat plan wordt overboord gegooid, de reden hiervoor: “te veel toeristen”. Het volgende plan: IJsland ontdekken via kleine wegen. Een plan dat voor de HYMER B-MC T 580 geen probleem vormt, aangezien de beschaving ook eens langer achtergelaten kan worden door de vers watertank van 180 liter. Zo gezegd, zo gedaan: naar het grenzeloze niets.

Afscheid

Op 31 december klaart de lucht boven Akureyri op en verlicht een onvergetelijk vuurwerk de hemel. Ook de bergen rondom Akureyri zien er vriendelijk uit en bezorgen Gerrit en Hanna nog enkele mooie dagen op de piste: opstaan, ski’s aan, naar de loipe en vervolgens weer terug naar de prima geïsoleerde, mobiele chalet.

Na adembenemende gletsjertochten, uitgestrekte wandelingen, boerderijen met IJslandse pony’s en een uiterst knus kerstfeest in de camper komt het einde van de reis in zicht.

Het is tijd om alles nog eens de revue te laten passeren. IJsland is even spectaculair als afwachtend. Het woord ‘karig’ krijgt hier een volkomen nieuwe, enorm bevredigende betekenis.

Wie op zijn eigen manier wil genieten van het land en daarbij niet aan comfort wil inboeten, zit ongetwijfeld goed met de HYMER B-klasse Modern Comfort T 580. Maar dat maakt u natuurlijk best zelf eens mee.

Nu is het uw beurt!

Heeft de reis naar het poollicht u nieuwsgierig gemaakt? Droomt u er al lang van om de wilde schoonheid van IJsland zelf te ontdekken? Geen probleem, bij De Jong in Hattem begint het ultieme vakantieplezier. Sjáumst á Íslandi!
Bron: Hymer Bad Waldsee