In de spotlight: met de camper, caravan, vouwwagen of tent naar Zwitserland

De grens over

Reisbenodigdheden voor een vakantie naar Zwitserland

Nederlandse burgers hebben voor een toeristisch verblijf in Zwitserland een (voorlopig) paspoort of een (voorlopige) identiteitskaart nodig.

Reizen met kinderen naar Zwitserland

Reizen met kinderen naar Zwitserland:
reist u met minderjarige kinderen (jonger dan 18 jaar), bijvoorbeeld vriendjes van uw kinderen? Dan dienen zij een gecertificeerd toestemmingsformulier van een ouder of voogd bij zich te hebben. Dit formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ kunt u downloaden op de site van de Rijksoverheid.

Een familievakantie in Zwitserland betekent een hoop avontuur en veel natuur, zoals bijvoorbeeld hier bij Laui Alpli bij het dalstation Unterwasser in Toggenburg. Foto: Switzerland Tourism.

Reizen met uw huisdier naar Zwitserland

Voor huisdieren gelden er een aantal regels. Honden, katten en fretten moeten aan de volgende voorwaarden voldoen om Oostenrijk binnen te komen: ze hebben een EU-dierenpaspoort en een geldige rabiësvaccinatie nodig die minimaal 21 dagen oud is en bovendien moeten ze gechipt zijn. Huisdieren jonger dan 15 weken mogen Zwitserland niet in. Let op: in Zwitserland zijn ook honden met gecoupeerde oren of staarten verboden. Als toerist mag u echter met een gecoupeerde hond het land wel in als u zich bij de douane registreert en een waarborgsom betaalt. Deze som wordt bij vertrek terugbetaald.

Let er ook op dat er in Zwitserland geen eenduidige hondenwetgeving is. De individuele kantons stellen hun eigen regels op met betrekking tot de toegang van specifieke rassen en aanlijnplicht. Informeer daarom van te voren over de wetgeving op jouw bestemming.

De belangrijkste verkeersregels voor campers en caravans in Zwitserland:

Snelheidslimieten op Zwitserse wegen voor auto’s, campers en campers

Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom Autoweg Snelweg
Personenauto 50 km/h 80 km/h 100 km/h 120 km/h
Auto-caravan combinatie 50 km/h 80 km/h 80 km/h 80 km/h
Camper tot 3,5 t zGG 50 km/h 80 km/h 100 km/h 120 km/h
Camper boven 3,5 t zGG 50 km/h 80 km/h 100 km/h 120 km/h

Snelheidsovertredingen worden bestraft met hoge boetes van:

 • 40 CHF (ca. 38 Euro ) bij 1 tot 5 kilometer per uur te snel rijden;
 • 240 CHF (ca. 220 Euro) bij 16 tot 20 kilometer per uur te snel rijden;
 • tot 600 CHF (ca. 550 euro) voor nog hogere snelheidsovertredingen.

Roekeloos rijgedrag wordt ook zwaar bestraft in Zwitserland, soms zelfs met een gevangenisstraf van maximaal één jaar.

De Gotthard-Pass is een van de routes waar tol moet worden betaald. Deze weg is berijdbaar voor campers zonder gewichtsbeperking. Foto: Switzerland Tourism.

Tolheffingen in Zwitserland

Bij binnenkomst in Zwitserland is ieder voertuig tol verschuldigd. Het systeem is eenvoudig: u koopt een vignet (tarief in 2020: 40 CHF, ongeveer 38,00 euro) en u kunt daarmee 14 maanden lang alle Zwitserse snelwegen en nationale wegen gebruiken. Op twee routes worden extra heffingen gerekend: in de tunnel bij de St-Bernard en bij de Munt la Schera. Een vignet is geldig voor alle voertuigen en aanhangwagens met een totaalgewicht tot 3,5 ton. De looptijd is steeds van 1 december van het voorgaande jaar tot 31 januari van het volgende jaar. Het vignet is direct verkrijgbaar aan de grens en bij tankstations in de buurt van de grens. U kunt het vignet ook online bestellen.

Belangrijk: voor aanhangwagens en caravans is een apart vignet vereist, zelfs als je al een vignet voor het trekkende voertuig bezit. Deze moet worden bevestigd “aan een zichtbaar en niet gemakkelijk vervangbaar deel” van de trailer. Als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, wordt getolereerd dat het vignet op een kopie van de voertuig-ID wordt geplakt en wordt meegenomen zodat het niet kan worden gestolen. Voor voertuigen van meer dan 3,5 ton moet de zogenaamde “flat heavy vehicle charge (PSVA)” worden betaald.

Benzine of diesel Tanken in Zwitserland

De meeste tankstations in Zwitserland zijn geopend van 06.00 uur tot 23.00 uur, maar in de grote steden en op de snelwegen zijn er ook tankstations met een 24-uurs service of betaalautomaten. U kunt hier met een betaalpas en/of met contant geld betalen.

Snelheidsovertredingen in Zwitserland kunnen u duur komen te staan. Foto: Pixabay

Algemene verkeersregels in Zwitserland

 • Verlichting:
  In Zwitserland is het verplicht uw verlichting aan te hebben, ook overdag. Vergeet deze dus niet in te schakelen zodra u vertrekt.
 • Alchohollimiet
  Het alcoholpromillage in Zwitserland ligt bij 0,5 ‰ (promille). Overtredingen worden bestraft met boetes, intrekking van het rijbewijs en, in geval van ernstige overtredingen, ook met een mogelijke gevangenisstraf.
 • Kinderzitjes in de auto
  In Zwitserland moeten kinderen jonger dan twaalf jaar in de auto zitten in een speciaal kinderzitje, deze regel geldt voor kinderen die kleiner zijn dan 1,50 m.
 • Veiligheidsvesten
  In Zwitserland is er wettelijke geen verplichting tot het meedragen van veiligheidsvesten in uw wagen. Toch wordt aanbevolen om veiligheidsvesten aan te doen in geval van pech of ongeval. Zo voorkomt u onveilige situaties.
 • Uitstekende lading
  In principe mag de lading in Zwitserland de breedte van het voertuig niet overschrijden. Uitzonderingen op deze regel zijn van toepassing op sportuitrusting, aanhangwagens en fietsen die aan de achterzijde van het voertuig zijn bevestigd. In het geval van een uitstekende sportuitrusting mag de totale breedte niet meer dan 2 meter bedragen en bovendien mag deze niet meer dan 20 cm per zijde uitsteken. Daarbij geldt ook dat de verlichting en kentekenplaat goed zichtbaar moeten blijven. Een markeringsbord is niet verplicht in Zwitserland.

In de winter moet u op sommige wegen in Zwitserland verplicht sneeuwkettingen in uw voertuig meenemen. Foto: unsplash.com

 • Winterbanden en sneeuwkettingen:
  Winterbanden zijn over het algemeen niet verplicht in Zwitserland, maar worden wel aanbevolen. Als bestuurder bent u verplicht om met een betrouwbaar voertuig te rijden en daarvoor geldt dat zomerbanden in winterse omstandigheden simpelweg niet veilig genoeg zijn. Als u met zomerbanden in de sneeuw op pad gaat, is dit zelfs strafbaar. Op sommige wegen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht. Het gebruik van spijkerbanden tussen 1 november en 30 april is toegestaan ​​voor voertuigen tot 3,5 t zGG. Individuele kantons kunnen deze periode ook verlengen of gebruik op bepaalde routes toestaan. Dus maak uw camper geschikt voor de winter.
 • Telefoneren in je voertuig:
  Een mobiele telefoon mag alleen worden gebruikt in de auto met handsfree systeem voor telefoongesprekken en voor navigatie. Zodra u uw telefoon gebruik tijdens het rijden, staat hier een straf op.

Belangrijke adressen en telefoonnummers voor toeristen in Zwitserland

 • Europese noodnummer: 112
  U kunt hulp krijgen van de lokale politie, brandweer, ambulance of ambulance via dit centrale noodnummer, dat zowel per vaste als mobiele telefoon kan worden bereikt zonder netnummer.
 • ANWB Alarmcentrale
  Telefoon 088 269 28 88  (vanuit Nederland) of 00 31 70 314 14 14 (vanuit het buitenland)De ANWB Alarmcentrale is 24 uur per dag bereikbaar in geval van pech, ongeval, verlies van papieren, diefstal van het voertuig enz.
 • De Nederlandse ambassade in Bern:
  Seftigenstrasse 7, 3007 Bern
  Telefoon: +41 31 350 87 00