Bloemrijke winterbestemming voor campers in het noordwesten van Spanje

 

In Galicië heersen in de wintermaanden ideale klimatologische omstandigheden voor camelia’s. Foto: Pixabay

De winter is in volle gang en u heeft zin in een kleurrijk uitstapje met milde temperaturen? Dan hoeft u niet eens heel ver te reizen. In de regio Galicië in het noordwesten van Spanje bloeit het letterlijk in de wintermaanden: tussen december en maart staat de Camelia-bloesem prachtig in bloei. De Ruta de la Camelia, de Camelia-route, leidt u langs de mooiste tuinen in de regio en daarom is deze route perfect voor een winters reisje met een camper, caravan, vouwwagen of tent. Maar Galicië heeft méér! Naast bloeiende tuinen vindt u in Galicië ook een levendige gastronomische cultuur met de grote ster op de wijnkaart: de Albariño-wijn. We zetten de 5 mooiste tips langs de Camelia-route voor u op een rij.

Galicië is niet alleen de thuisbasis van de Rías Baixas-wijnroute, maar heeft ook het juiste klimaat om zo’n 8.000 verschillende cameliasoorten te laten gedijen. De struiken van de Camelia (officieel Camellia) bereiken een hoogte tot 20 meter en de kleuren van hun bloemen variëren van witte tot gele tot rozerode tinten. Ze hebben deze groei te danken aan de milde en regenachtige wintermaanden, waarin de temperaturen meestal ‘s nachts niet onder de 5 tot 10 graden Celsius komen. Overdag liggen de temperaturen rond de 15 tot 20 graden Celsius. Voeg daar de zure grond aan toe en u heeft alle omstandigheden op een rij waar de camelia’s van houden.

Maar hoe is de Camelia in Galicië terecht gekomen? In het begin waren de sierstruiken een voorrecht voor de tuinen van de adel. De koningen en koninginnen uit die tijd hebben meer dan 300 jaar geleden de eerste camelia’s geïmporteerd uit China en Japan. De struiken werden als bijzonder waardevol beschouwd en sierden de tuinen van de koninklijke paleizen en herenhuizen. Vandaag de dag kunt u twaalf van deze prachtige tuinen bezoeken: ze vormen de bekende Camelia-route. De tuinen zullen zo benoemd worden. De route loopt langs de kust door een heuvelachtig landschap omzoomd met eucalyptusbomen. De Galicische winter is mild, maar ondanks het heerlijke aantal zonuren vallen er ook regelmatig regenbuien. Onze tip: goede regenkleding meenemen en een extra paraplu in uw camper, caravan, vouwwagen of tent neerleggen is geen overbodige luxe.

Vooral bij eb is het Strand van de Kathedralen een omweg waard vanaf de Camelia-route, dan komen grote bogen van rots uit het water. Foto: Pixabay

Dit zijn de twaalf tuinen van de Camelia-route van noord naar zuid

Pazo de Mariñán (Bergondo)
Parque la Alameda (Santiago de Compostela)
Pazo de Santa Cruz de Rivadulla (Vedra)
Casa Museo de Rosalia de Castro (Padrón)
Xardíns do Pazo de Oca (A Estrada)
Pazo de Rubianes (Rubianes)
Pazo Quinteiro da Cruz (Ribadumia)
Xardíns do Pazo da Saleta (Meis)
Lourizán (Pontevedra)
Parque Botánico de Castelo de Soutomaior (Soutomaior)
Parque do Castro (Vigo)
Pazo Quinones de Leon (Vigo)

Pazo is de Galicische term voor herenhuis. Over het algemeen is de camelia-route ongeveer 200 kilometer lang. Omdat de stops dicht bij elkaar liggen, heeft u genoeg tijd voor een ontspannen rondreis door Galicië. Rijd met uw eigen camper of parkeer de caravan of vouwwagen op een van de prachtige campings en rijd met uw auto naar de diverse parken en tuinen. Onze routesuggestie van ongeveer een week omvat vijf van deze Camelia-tuinen. Combineer de bloemenpracht met culinaire hoogstandjes uit de streek in bodega’s en wijngaarden.

Tip 1: Parque la Alameda – bloeiend stadspark in Santiago de Compostela

Onze reis begint in Santiago de Compostela, het is de hoofdstad en het religieuze centrum van Galicië. Als het officiële einde van de Weg van St. James, is de stad een beroemd bedevaartsoord. Iedereen die genoeg heeft van de grote gebouwen en wil ontsnappen aan de drukte van de stad, moet een bezoek brengen aan het Parque Alameda. Als een bloeiende idylle ligt dit park op een heuvel in het hart van de grote stad. Hier bloeien en groeien ongeveer 100 verschillende plantensoorten, waaronder talloze camelia’s. De stad organiseert gedurende het hele jaar culturele evenementen. Misschien bent u wel getuige van een concert of een theatervoorstelling. Ten oosten van de ingang van het park is een uitkijkpunt van waaruit u de oude stad met zijn imposante kathedraal kunt zien.

Ook een bezoekje waard: het eikenbos Santa Susana, dat grenst aan het park. Statige eiken staan hier zij aan zij. Sommigen zijn verschillende eeuwen oud, evenals de kleine barokke kapel, die verborgen in het bos ligt. Na een wandeling door het park wacht de gastronomische kant van Santiago de Compostela: in de twee straten Rúa Franco en Rúa Raíña vindt u veel kleine traditionele bodega’s en restaurants. Hier kunt u genieten van de typische Galicische keuken, bijvoorbeeld sint-jakobsschelpen en vele andere vis- en zeevruchtgerechten die u natuurlijk combineert met een glas Albariño. Tip: vooral in de winter bieden veel restaurants volledige menu’s aan tegen redelijke prijzen.

Uitzicht vanaf Parque Alameda richting de oude binnenstad van Santiago de Compostela. Foto: Galicia Photo Tour

Meer dan 800 verschillende soorten camelia’s vindt u in de tuinen van Pazo de Rubiáns.
Foto: Pixabay

Tip 2: Paleistuinen en wijngaarden in het Pazo de Rubiáns

Onze volgende bestemming is het landgoed Pazo de Rubiáns. Het landgoed ligt dicht bij het dorp Vilagarcía de Arousa en biedt een van de mooiste en oudste camellia-tuinen van het land. Hier bloeien sinds het begin van de 19e eeuw ongeveer 800 verschillende soorten camelia’s. Onze tip: In de omgeving van de Pazos ligt het wijnstadje Cambados, ook bekend als de bakermat van de Albariños, met bezienswaardigheden als het wijnmuseum en het traditionele landgoed Pazo de Fefiñáns. Hier kunt u deelnemen aan proeverijen en meer leren over de lokale geschiedenis van de wijn.

Tip 3: Landelijke idylle en bloemenpracht op de Pazo Quinteiro da Cruz

We gaan verder naar een van de grootste camelia-tuinen in Europa, de Pazo Quinteiro da Cruz in de gemeente Ribadumia. Meer dan duizend verschillende soorten camelia’s bloeien hier in een veelheid aan kleuren. Midden in het park, van zeven hectare groot, staat een landhuis uit de 18e eeuw. Grote graanschuren, oude landbouwmachines, duiventillen, fonteinen en de kleine kapel herinneren bezoekers aan de oorspronkelijke, Keltische kant van Galicië. De kleine boerderijwinkels met lokale producten weerspiegelen daarnaast de landelijke kant van de regio. Tegelijkertijd is het landhuis een wijnmakerij, waar vandaag nog steeds de betere wijnen van Galicië wordt gemaakt. Tijdens de rondleidingen krijgt u interessante inzichten in de productie en dat is natuurlijk inclusief een kleine proeverij!

In de Pazo Quinteiro da Cruz zijn camelia’s van elke kleur en in elke soort te vinden. Foto: Pixabay

De verse mosselen komen rechtstreeks van de mosselbank in de baai van Ría de Arousa.
Foto: Pixabay

Tip 4: Pazo da Saleta, hoofdstad van de zeevruchten en spa op het eiland La Toxa

Onze volgende bestemming combineert een wandeling door paradijselijke tuinen met culinaire hoogstandjes en een andere toepassing van de Albariño-druif, die namelijk ook therapeutische, cosmetische en huidverstevigende effecten heeft. Eerst gaan we naar de tuinen van Xardíns do Pazo da Saleta in de gemeente Meis. Hier vindt u uiteraard heel wat bloemenpracht. Duizenden camelia-bloemen groeien rond op de weides waar ook een boerderij, graanschuren en een kleine kapel met een kleurrijk plafondfresco te vinden zijn. Daarna gaan we verder naar de havenstad O Grove. Deze stad wordt niet voor niets de hoofdstad van zeevruchten genoemd. De stad kent een verbazingwekkende dichtheid aan authentieke visrestaurants. De mosselen konden niet verser zijn: ze komen rechtstreeks van de houten vlotten, de zogenaamde Bateas, die drijven in de baai van Ría de Arousa.

We verlaten het vasteland en nemen een van de ferry’s naar het nabijgelegen eiland La Toxa. Daar laat de Albariño-druif zich van een heel andere kant zien, namelijk als onderdeel van een thermische behandeling. Op La Toxa vind je een breed scala aan wellness opties. Via Thalasso therapie kunt u bijvoorbeeld profiteren van de gezondheid bevorderende effecten van de druif: behandelingen met zeezout, zand, zonlicht en algen worden gecombineerd met producten die gemaakt zijn van de druif. Het komt allemaal ten goede aan uw eigen lichamelijk en geestelijk welzijn. Veel natuurlijke cosmetische producten zoals zeep, badzout, lichaamsolie en saunaproducten worden geproduceerd in La Toxa. Hier scoort u natuurlijk het perfecte souvenirtje voor het thuisfront. Na alle ontspanning staat een lange strandwandeling op het programma. De lange witte zandstranden van het eiland behoren tot de mooiste van Galicië. Vooral in de winter is het landschap hier schijnbaar onaangetast, groen en weelderig.

Tip 5: De oudste camelia van Spanje in de voortuin van het kasteel Soutomaior

Het einde van onze route belooft koninklijk te worden. We bezoeken Castelo de Soutomaior in de gemeente met dezelfde naam als de regio Redondela. Pedro Madruga, een sleutelfiguur in de geschiedenis van Galicië, heeft hier ooit gewoond. Een van zijn zonen zou later samen met de zoon van Christopher Columbus naar het Caribisch gebied reizen. Het kasteel ligt op een heuvel ligt en biedt een prachtig wijds uitzicht over de vele druiventerrassen. De kasteeltuin wordt door de internationale Camellia Society geroemd als uitmuntende tuin. De tuin is niet alleen mooi aangelegd en herbergt ongeveer 500 Camelia-planten van 25 verschillende varianten, maar de beroemdste én tevens oudste van het land is hier ook te vinden: de 18-stammige Camelia.

Het kasteelpark Soutomaior herbergt meer dan 500 camelia-varianten. Foto: Pixabay

Bron: Freeontour