Geroosterde kip met groenten
Ingrediënten
- 1 hele kip (max. 1,5 kg)
- 1 snufje suiker
- 2 eetlepels zout
- 1 theelepel grof gemalen zwarte peper
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel van elk: tijm, rozemarijn, salie
- 1 kopje water voor de jus
- 1 eetlepel olie
- Een beetje kaneel
- Zout en peper naar smaak
- 1 kg pompoen, in stukjes van 2cm
- 1 kg aardappelen, in schijven van 1cm
Bereiding
Aanbevolen CADAC kookoppervlak: Braadpan
Was en droog de kip. Vermeng de helft van de peper en zout met de suiker, citroensap en fijngehakte kruiden. Wrijf de huid en de buikholte hiermee in. Zo lang mogelijk laten intrekken. De pompoen mengen met wat van het resterende zout en kaneel. De aardappelen op smaak brengen met de rest van het zout en peper. Verwarm de braadpan op hoog vuur gedurende ongeveer 5 minuten. Wrijf de kip in met olie en plaats met de borst naar beneden in het midden van de pan. Leg de aardappelen rondom de kip. Afsluiten met de deksel. Draai het vuur terug naar middelhoog en rooster gedurende 20 minuten.
Draai de kip met de borst omhoog en plaats de stukken pompoen tussen de aardappelen. Rooster nog eens 40 minuten. Vleesthermometer gebruiken of satépen in dikste deel van de kip (dijbeen) steken om gaarheid te controleren. Als er roze vocht vrijkomt, kip terugleggen in de braadpan. De groenten geregeld omscheppen om te voorkomen dat de pompoen aanbrandt. Haal de kip en de groenten uit de pan. Giet het kopje water in de braadpan en roer het geheel goed los. Zachtjes tot de helft laten inkoken. Zeef en dien het op met de kip. NB: Andere groenten zoals courgettes en wortels kunnen op het einde toegevoegd worden.