0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Onderhoud & Reparatie

ONDERHOUD EN REPARATIE TENTEN

Tent reparatie

Heeft u een reparatie aan uw voortent, kampeertent, luifel, vouwwagen dan kunnen wij deze reparatie voor u uitvoeren. Het gehele jaar staan wij klaar om uw tent, luifel, wintertent, vouwwagen of voortent te repareren. Ook zij we gespecialiseerd in katoen, polyester-katoen (TC) en pvc reparaties. Wij doen reparaties aan vele merken tenten, o.a. Isabella, Dorema, Starcamp, Ventura, Brand, Walker, Unico, Falco, Coleman, Campinggaz, Vango, Outwell, BoCamp, Herzog en nog vele andere merken.

Breng of stuur uw reparatie op tijd om teleurstellingen te voorkomen, dus wacht niet tot vlak voor uw vakantie want dan lukt het meestal niet meer. Breng dus uw reparatie direct na uw vakantie, in het najaar is er voldoende tijd voor het uitvoeren van reparaties en kan er dan ook voldoende zorg aan besteden.

Welke tent delen hebben wij nodig om uw tent te repareren?                                  

We hebben alleen de delen nodig die gerepareerd moeten worden. Deze graag aanleveren in een tentzak ( zonder tentzak kunnen wij deze niet aannemen, dit om beschadigingen te voorkomen ). Controleer of de tent droog en schoon is. Bevestig aan elk deel een label waarop uw naam vermeld is. Merk duidelijk de plek van het te repareren deel en geef een zo duidelijk mogelijke omschrijving. Wanneer de reparatie uit meerdere delen bestaat, kunt u dat aangeven op de reparatie bon.

 

U wilt zelf uw tent repareren?

Toch u kunt zelf ook gemakkelijk tentdoek repareren. Hiervoor hebben wij in onze kampeerwinkel speciale middelen, onder andere Tear Aid een wondermiddel waarmee u vele soorten tentdoeken of grondzeilen kunt deugdelijk kunt repareren. Ook voor lekkages aan de tent kunnen wij u diverse middelen aanbieden die u eenvoudig aanbrengt.

Reiniging van tentdoek en gordijnen

Advies: gebruik nooit agressieve reinigingsmiddelen op tentdoek, en gebruik in geen enkel geval zeep. Wanneer u uw tent wilt schoonmaken gebruik dan een middel dat ontwikkeld is voor tentdoeken. Denkt u bijvoorbeeld aan Alpha 123 tentdoekreiniger. Dit middel brengt u eenvoudig aan door middel van de beneveling flacon en daarna borstelt  u voorzichtig met een niet te harde borstel en ruim lauw water de tent schoon. Vervolgens spoelt u met ruim water de tent af. Wanneer u de gordijnen wilt wassen doe dit dan op een temperatuur van maximaal 30°C, en niet centrifugeren.

Impregneren van het tentdoek

Nadat u de tent heeft gereinigd impregneert u de tent weer in met een impregneerspray. Omega van 123 products is er in een WET en DRY uitvoering. Een ander goed middel is die van Isabella AquaTex, deze moet bij een droge tent gebruikt worden. Dit middel is ook zeer geschikt om de ritsen van de tent goed soepel te houden, of om de rail van de tent in te spuiten zodat de tent bij het doorvoeren hierin beter geleid.

Ramen schoonmaken

Het folie is een plastisch materiaal waardoor je soms oneffenheden kunt zien. Hier is echter niks aan te doen. Door de weekmaker en de veroudering van de tent kan het zijn dat de ramen na loop van tijd wat dof worden. Om de ramen schoon te houden raden wij u aan geen zeep of andere schoonmaakmiddelen te gebruiken dit kan het raamfolie aantasten. Gebruik hiervoor ruim koud water met bijvoorbeeld een zachte spons.

Nadendichter

Het kan zijn dat na het schoonmaken van de tent de naden misschien wat water doorlaten. Dit kunt u eenvoudig verhelpen door bij een droge en stof vrije tent nadendichter te gebruiken. Deze brengt u eenvoudig aan met een roller of kwastje.

Uw voortent-, kampeertent-, luifelframe onderhouden

Een IXL / glasfiber, CarbonX frame behoeft alleen schoongemaakt te worden van vuil, dit kan nat gebeuren. Wanneer de afspanklem, stelmoer, vleugelmoer te glad is, raden wij u aan de binnenzijde van de klem en het oppervlak van de verschuifbare buis met spiritus te reinigen. Waar moet u verder op letten bij een lichtgewicht glasfiber CarbonX frame. In bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat de structuur van de sokkel verandert en hier en daar lichtere plekken vertoont. Dit zijn gebruik beschadigingen, zorgt u er dan voor dat dit onderdeel op tijd vervangen gaat worden. Tip! Houd van deze onderdelen een kleine voorraad zodat u niet op de vakantie voor verrassingen komt te staan.

Ritsen en ritssluitingen

Tegenwoordig worden er veel spiraalritssluitingen gebruikt. Deze werken zeer soepel en sluiten ook goed in de rondingen. Helaas zijn de rits geleiders, schuivers wel aan slijtage onderhevig. Wat belangrijk is om te weten is dat u de tent juist opzet en nooit aan de runners hard trekt. Nooit olie gebruiken! Indien de ritssluiting gesmeerd moet worden, gebruikt u dan daarvoor de Isabella AquaTex of Droge PTFE Ritsenspray.

Wat kan ik doen aan schimmelvorming op de tent?

Zwarte puntjes in het dak, het zogenaamd ‘weer’, komen wel eens voor. De oorzaak daarvan is niet altijd te voorkomen. Deze zwarte puntjes zijn op de volgende manier te verwijderen: Was de binnenkant van het dak schoon met een oplossing van 1 deel chloor en 10 delen water. Neem een schone borstel en maak de binnenzijde van het dak geheel nat. Laat het goed opdrogen. De zwarte puntjes zullen grotendeels verdwenen zijn. Eventueel kunt u de behandeling herhalen. Voor alle zekerheid kunt u de dak naden nog met een impregneerspray behandelen. (probeer eerst op delen die niet opvallen, u gebruikt chloor op eigen risico)

Voortent ventilatie

De ventilatie binnen de voortent is belangrijker dan u wellicht denkt. Bij extreme weersomstandigheden met een hoge luchtvochtigheidsgraad en schommelende temperaturen vormt zich al snel condenswater, vooral bij synthetische tenten. Deze condens druppels zetten zich meestal af aan tentdak en het frame. Vaak genoeg wordt dit verward met poreusheid. Dit probleem kunt u bestrijden door goed te ventileren.

Hoe vouw ik mijn tent het beste op

Het opvouwen van de voortent kan voor veel grijze haren zorgen. Er bestaan echter vele goede oplossingen waarbij de tent in zo veel mogelijk onderdelen wordt opgedeeld, en er zijn verschillende manieren van opvouwen. Voordat u de tent gaat opvouwen, moet deze zo schoon mogelijk zijn, en helemaal droog zijn. Spreid het dak uit op het tapijt, de onderlaag met de binnenkant naar onderen, om de coating aan de buitenkant te sparen. Leg de zij delen tegen de kanten aan en vouw ze ruim naar het midden toe. Vouw de tent nog een paar keer – steeds in dwarsrichting – tot een passende breedte ten opzichte van de tent tas.

Rol de tent nu vanaf het front naar de achterkant toe, zodat de pees, die best een beetje vuil kan zijn van de rail, helemaal aan de buitenkant ligt, waarna u de tent gemakkelijk in de tas stopt.

Wanneer u de zij delen opvouwt houd u er dan rekening mee dat de ramen beschermt worden tegen ritsen en de rubbers die aan de tent zitten. Deze kunnen de ramen beschadigen.

Winter opslag

Als u de voortent een langere tijd niet gebruikt dan dient u hem wel op de juiste manier op ter slaan. Want wanner u de voortent verkeerd opslaat kan uw tent, voortent of luifel onherstelbaar beschadigen. Allereerst moet de tent  schoon en droog te zijn. Indien de tent nat moet worden afgebroken, moet deze binnen maximaal 1 a 2 dagen te worden uitgehangen, zodat hij drogen kan. Wanneer de tent uiteindelijk in de zak wordt gedaan moet deze voor 100% droog zijn! Hierdoor vermijdt u de zogenaamde vochtvlekken en schimmel. Het droog opbergen van de tentstangen voorkomt roestvorming. De opslagplaats moet droog, maar niet te warm zijn. Laat eventuele schade aan uw tent voor het opslaan repareren.